3. maaliskuuta 2010

Degeneroituneen ihmislihamme kehityksen hedelmät

Matti Jämsä tuli 1950-luvulla tunnetuksi hulluista tempauksistaan. Hän muun muassa hyppäsi lentokoneesta hyiseen mereen, sukelsi sammakkopuvulla ennätyssyvyyteen, meni palavaan taloon, antautui haudattavaksi elävältä ja osallistui juhannustyttökisoihin naiseksi naamioituneena. Kaikista näistä tapahtumista hän kertoi Apu-lehden sivuilla ja auttoi näin lehteä saavuttamaan ennätykselliset levikkilukemat.

Apuun Jämsä löydettiin Turun Sanomista. Jämsän ensimmäinen Avussa julkaistu juttu kertoi Turun vankimielisairaalasta ja alkoi näin mahtipontisesti:
Raskas helmikuinen talvipäivä lepää kaupungin yllä. Mereltä utuu kosteaa, keuhkoja repivää sumua ja silloin tällöin ulvahtaa satamassa laivan sumusireeni. Edessämme seisoo lohduttoman harmaana graniittimöhkäleenä talo, jossa vaelletaan valon ja varjon mailla, jossa toivotaan, epäillään ja josta jokainen haluaisi kerran lähteä, mutta jossa vain harvat toiveet toteutuvat. Siellä asuvat ihmiskuntamme kuumeisen elämäntahdin, degeneroituneen ihmislihamme kehityksen hedelmät, kovaosaiset heikot, jotka eivät ole kestäneet kaikkeuden korkeapainetta, joille maailma on muuttunut hirviöksi, jotka ovat valmiina kiroamaan yhteiskunnan, hylkäämään maailman. Sen he ovat tehneetkin ja maailma myös. He eivät usko enää mihinkään; he taistelevat kaikkea vastaan ja pahin vihollinen on heissä itsessään. He ovat psykopaatteja. (Apu 14/1952.)
Mikä draaman taju, eikö vain!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti