19. maaliskuuta 2010

"Saatetaan pian ottaa täältä naiset"

Rotulinjalla jatketaan. Muistatteko Sir Vilin eli Veli Karppasen, joka herätti 1990-luvulla suurta pahennusta maahantuomalla filippiiniläisiä naisia suomalaismiehille vaimoiksi?

Jouni K. Kemppainen ja Teppo Sillantaus tekivät vuonna 1996 Hesarin Nyt-liitteeseen yhden parhaista suomalaisista lehtijutuista, kun he tekeytyivät Sir Viliä ihannoiviksi oppipojiksi ja lähtivät viettämään iltaa Vilin kanssa. He pyysivät, että Vili näyttäisi heille, miten naisia isketään.

Jutussa Sir Vilillä on vapaa sana; hänen puheitaan ei ole juuri sensuroitu - tai siltä ainakin näyttää. Häneltä esitetään muun muassa seuraavanlaisia sitaatteja:

- "Tuollaista ei voisi kotiin viedä. Lapset säikähtäisi." (Vili sanoo tämän katsoessaan ohi kulkevaa oman ikäistään, parhaimpiinsa laittautunutta naista.)

- "Vilippiinoilla se on nätti, päärynänmuotoinen, suomalaisilla naisilla lanttu." (Vili vertailee lempiruumiinosaansa.)

- "Ihan nuorta ja nättiä, mutta riiputettua. Näiden pitäisi käydä airopikissä eikä täällä." (Vili katselee naisia ravintola Sillankorvassa.)

- "Kato lakritsi! Onneks en ole sinun velimies!" (Näin Vili toteaa mustalle miehelle, kun seurue on kääntynyt Nylonin ovelta takaisin - siellä oli afrikkalainen ilta, mikä ei ollut Vilin mieleen.)

"Poikamiesilta Sir Vilin seurassa" -juttu sai runsaasti palautetta. Palaute oli kahdenlaista; osa luki jutun naisen pilkaksi ja osa Sir Vilin itsensä pilkaksi. Toisin sanoen, juttu on tulvillaan ironiaa, joka on tunnetusti vaikea laji; osa lukijoista tunnisti sen, osa ei. Pointtihan jutussa on se, että Sir Vili puhuu yhtä ja tekee täysin toista: hän ei saa iskettyä ainoatakaan naista koko illan aikana, ja reteät puheet useista sadoista seksikumppaneista näyttävät illan tapahtumien valossa miehen omalta fantasialta.

Näin arvioi Vilin iskutaitoja se ainoa nainen, jota Vili illan aikana tanssitti: "Ei hän puhunut mitään. Ei yhtään mitään. Eikä tehnyt mitään."

Tutkija Toini Rahtu rakensi Sir Vili -jutun ja sen saaman yleisöpalautteen perusteella ironiateorian. Mielenkiintoinen artikkeli "Vilin pilkka" löytyy SKS:n artikkelikokoelmasta Referointi ja moniäänisyys.

Vili-jutun tavoittamiseksi ei tarvitse kaivaa esiin Nyt-liitteen arkistoa vuodelta 1996. Se on myös kirjassa NytTen - kymmenen vuotta jäniksen selässä, joka löytynee helpommin. Teksti on sama, kuvissa on jonkin verran eroa alkuperäisen lehtijutun kuviin.

Tarinan (anti)sankari Veli Karppanen kuoli sairauskohtaukseen vuonna 2002, 51-vuotiaana.

2 kommenttia:

  1. Tämä oli ja on hienoin lehtiartikkeli koskaan.
    Sir Vili oli könsikäs jos mikä.
    Jutussa taisi olla myös maininta siitä miten Vili niisti nenänsä kravattiinsa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Jarkko G! Kyllä, kravattiniistokin löytyy. Esittelin jutun juuri kansainvälisessä journalismintutkimuksen konferenssissa ja se herätti siellä suurta mielenkiintoa - ihmekös tuo!

    VastaaPoista