Siirry pääsisältöön

Saman taivaan alla

Vuonna 1937 julkaistiin Olavi Paavolaisen Etelä-Amerikan matkakirja Lähtö ja loitsu. Paavolainen kuvasi Atlantin ylitystä seuraavasti:
"Totisesti: ei ole tähtitaivaalla mitään kuviota, joka selkeydessä ja yksinkertaisessa monumentaalisuudessa voittaisi Otavan. Kun Otava katoaa ilta illan jälkeen yhä alemmaksi yöllisen meren horisontin alle, tuntee ensimmäisen kerran selvästi, miten huikea on välimatka, joka erottaa meidät Euroopasta. Kuin huimauksena käsittää, että maa todellakin on pyöreä. Tuntuu melkein siltä, että äärettömän, fosforoivan yöllisen mustan vesiaallokon pitäisi nyt juuri lakata tottelemasta maan vetovoiman lakia ja syöksyä, pallon alkaessa jälleen kaventua, kauhistuttavana mustana vedenpaisumuksena ja laivan mukaansa temmaten suoraan alla aukeavaan loppumattomaan tyhjään Kosmokseen…" (Paavolainen 1961/1937, 170.)
Samaa Otavaa katseli Ilkka Malmberg seitsemänkymmentä vuotta myöhemmin Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen jutussa ”Rapakon taa”, jossa hän matkusti konttilaivalla Amerikkaan.
"Yliperämies Igor oli vahdissa. Meri tummui nopeasti auringon laskettua, tutkan ruutu ja valaistut näppäimet hohtivat hämärässä. Vahtivuoro kesti neljä tuntia, sitten kahdeksan tuntia lepoa ja uusi vahtivuoro. Pian oli aivan pimeää ja tähdet syttyivät.
Igor osoitti Otavaa, ja siitä pääsi kätevästi Pohjantähteen: ”Stella Polaris.”
Hän tunsi paljon tähtikuvioita. Täällähän niitä oli aikaa katsella.
--
Seisoimme haikeina pimenneellä komentosillalla. Edessä koko pitkä kansi oli täynnä kontteja, runsaan sadan metrin päässä keulassa loisti valo ja kuohu pärskähteli." (Kuukausiliite tammikuu 2007, 56.)
Myrskyä miehet kuvaavat näin:
Paavolainen: "Ja sitten, ilman mitään varoitusta, on täysi myrsky, villin riemukas! Kuutamoinen suolavesi paiskautuu kannelle, kimaltavat pärskeet kastelevat vaatteet äkkiä läpimäriksi, ja välkkyvät vesivirrat vyöryvät tervatulla kannella. Huii-huii… antaa tulla vain meren kirvelevän kylmän ja suolaisen kasteen!"
Malmberg: "Vaahto peitti merenpintaa, ja aallot vyöryivät kymmenmetrisinä. Pärskeet peittivät koko satametrisen kannen ja lensivät komentosillalle asti. Keula sukelsi aina vain syvemmälle ja nousi huojuen korkealle. Hiio-hoi. Aallot täräyttivät pahasti koko laivaa, ja kaikki komentosillalla seisovat lennähtivät eteenpäin.
--
Selvisimme myrskystä muutamalla kolhiintuneella kontilla, kannella olivat reelingit ja kaiteet kuivuneesta suolasta tahmeat."
Ensimmäisessä otteessa näkyy selvästi Paavolaisen ajan tyyli, joka eroaa Malmbergin tyylistä. Myrskyn kuvaukset ovat sen sijaan varsin samanlaiset. Malmbergin reissulla kansi ei ole enää tervattu, mutta suola on samaa ja kannen peittävät pärskeet saavat isotkin miehet kiljahtelemaan.

Sanoja ei voi omistaa, ja vaikka suomen kieli on rikas ja ilmaisuvoimainen, puemme tietynlaiset tilanteet herkästi hyvin samanlaisiksi sanoiksi. Vai onko Malmberg tehnyt tietoisen pastissin?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Klikkiotsikot edistävät yhteiskunnan polarisaatiota

Lapsen ulkovaatteet likaantuivat päiväkodissa Helsingissä: Nyt vanhempi vaatii rahaa. Näin otsikoi Helsingin Sanomat verkkojuttunsa 11.11.2024. Otsikko antoi ymmärtää, että lapsen ulkovaatteet likaantuivat normaalissa päiväkodin toiminnassa ja että vanhemman vaatimus oli kohtuuton ja vailla perusteita. Tilaaja pääsi lukemaan jutun, josta selvisi, että päiväkodin eteiseen oli jätetty laatikko, josta oli vuotanut maalia lapsen vaatteille, ja että Helsingin kaupunki itse asiassa oli jo päättänyt maksaa huoltajalle korvauksen pilalle menneestä vaatteesta. Korvaus oli siis oikeutettu eikä tapahtuneessa ollut mitään kohauttavaa. Päivän edetessä otsikko muuttui muotoon Lapsen ulkovaatteet sotkeentuivat maalista päiväkodissa Helsingissä: Vanhempi vaati rahaa. Tällöin otsikosta sai tietää, etteivät vaatteet likaantuneet tavanomaisissa ulkoleikeissä. Väärinymmärtämisen mahdollisuuksia oli silti yhä. Vastaavia harhaanjohtavia otsikkoja julkaistaan eri medioissa päivittäin. Joskus ilmiöt vy...

Faktaa fiktion keinoin

Kertomuksellisessa eli tarinallisessa journalismissa kerrotaan todellisesta maailmasta käyttäen fiktiolle tyypillisiä kerrontakeinoja, kuten dialogia​, kohtauksia ja cliffhangereita. Tyypillisiä kertomuksellisuutta hyödyntäviä juttutyyppejä ovat esimerkiksi reportaasi ja henkilöjuttu.  Kertomuksellisen journalismin ensisijaisena tavoitteena ei ole tiedonvälitys​​, vaan elämysten ​tarjoaminen ja ymmärryksen lisääminen. Kun perinteinen uutinen nojaa ​ajatukseen objektiivisesta tiedosta, kertomuksellisessa journalismissa ymmärretään, että eri ihmisten tulkinnat samasta tapahtumasta voivat olla hyvinkin erilaisia ja silti kaikki totta. Tämä ei saa ​silti ​johtaa totuuden hylkäämiseen. Tarinalliseen juttuun ei saa keksiä sisältöä, vaan kaikkien tosina esitettyjen tapahtumien ​​on pidettävä paikkansa yksityiskohtia myöten. Fakta ei saa livetä fiktion puolelle.  Kertomuksellisista jutuista on yleensä löydettävissä voima ja vastavoima. Voima voi olla esimerkiksi kahden ihmisen väl...

Uskotko ihmeisiin?

Olin syksyllä 2015 kouluttamassa tarinallisen journalismin perusteita erään mediakonsernin työntekijöille. Tauolla vaihdoin muutaman sanan yhden toimituspäällikön kanssa. Hän kertoi, että heidän merkittävin kilpailijansa ei itse asiassa ollut toinen vastaava mediatalo, vaan sivusto Arvostettu.com. Nieleskelin kahviani hämmentyneenä. Arvostettu.com oli valmiiksi pureskeltuja tunnereaktioita tarjoava verkkosivusto, jonka otsikot olivat kohtuuttoman pitkiä ja kertoivat usein, monennenko vauvan kohdalla lukija purskahtaisi nauramaan tai mitä uskomatonta kuvaruudun vasemmasta reunasta pian tulisi. Sivusto aliarvioi lukijoiden älyllisen kompetenssin lohduttomalla tavalla, ja siitä huolimatta moni tolkullisena pitämäni ihminen jakoi sisältöjä somessa mielellään. Olin vuonna 2017 Informaatiolukutaidon päivillä keynote-puhujana. Kerroin puheessani edellisen anekdootin ja pohdin asiaa seuraavasti: On hyvin ymmärrettävää, että ihmisillä on kaipuu nähdä ja kuulla hellyttäviä ja positiivisia asioit...