Siirry pääsisältöön

Pitääkö juttu lopettaa onnellisesti?

Tarinallisessa journalismissa on monenlaisia koulukuntia, liittyen esimerkiksi siihen, kuinka paljon vapauksia kertoja voi ottaa päähenkilön ajatusten ja tunteiden raportoinnissa. Tai voidaanko useiden henkilöiden haastattelujen pohjalta luoda kuvitteellinen esimerkkihenkilö ja jos voidaan, pitääkö tästä kertoa heti jutun alussa vai riittääkö loppumaininta.

Lopetuksessakin on koulukuntaeroja. Amerikkalaiseen koulukuntaan kuuluu usko onnelliseen lopetukseen. Ellei onnea pystytä saavuttamaan, pitäisi lopetukseen saada edes toivo, noste.

Sitten on minun oma yhden naisen slaavilais-melankolinen koulukuntani, jonka mukaan joskus lopussa vituttaa.

Kirjoitin täällä aikanaan Mervi Juusolan hienosta Joka viides lapsi jää yksin -jutusta, joka päättyy suorastaan oksennuttavasti. Ei-onnellisen lopetuksen ei tarvitse silti olla ällöttävä tai shokeeraava. Usein riittää se, että lopetus jää ja jättää mietteliääksi.

Tästä oli hyvä esimerkki eilisen Hesarissa, jutussa, jossa kerrotaan pikkulasten vanhempien eroista. Heidi Väärämäen kirjoittama ilmiöjuttu siteeraa tutkimusta ja nojaa eri tasoisiin asiantuntijoihin: tutkijoihin, terapeuttiin ja kokemusasiantuntijaan.

Juttu päättyy kokemusasiantuntija Timon (nimi muutettu) pohdintaan:
Nyt erosta on kaksi vuotta. Timo näkee lastaan viikonloppuisin. Hänellä on uusi parisuhde, mutta perheen hajoaminen tuntuu edelleen pahalta.

”Meidän olisi pitänyt järjestää enemmän aikaa toisillemme opintojen ja työn kustannuksella, kun kriisi alkoi. Tärkeysjärjestyksen olisi pitänyt olla lapsi, parisuhde ja sitten vasta kaikki muu.”

Eropäätös on kaduttanut Timoa usein. Hän ajattelee, että teki väsyneenä hätiköidyn päätöksen.

”Kuvittelin, että olisin onnellisempi jonkun toisen kanssa. Nyt ajattelen, että olisimme varmasti olleet toisillemme ihan sopivat, jos vain olisin jaksanut katsoa pahimman pikkulapsivaiheen yli. Ei elämä olisi sellaista ikuisesti ollut vaan varmasti ihan hyvää.”
Lopetus on haikea ja aika lohdutonkin. Katumus on raskas tunne.

Toinen hieno esimerkki löytyy Kodin Kuvalehden numerosta 20/2017. Ulla Ahvenniemen kirjoittama elämäni tarina -juttu esittelee kolmen tyttären isän Henryn, joka eli kovan bisnesmiehen elämää, kunnes kuopus sairastui vakavasti ja elämään astui pelko ja epävarmuus.

Elämäni tarina -jutut ovat usein aika puhdasoppisia selviytymistarinoita. Henkilö kokee kovia, mutta selviää niistä ja lopetukseen saadaan yleensä positiivinen vire.

Tämän jutun viimeinen jakso menee näin:
Lääkärit sanoivat meille kesällä ennen Lainan toista kantasoluhoitoa, että vaikka mitä tehdään, on 70−80 prosentin mahdollisuus, että tämä päättyy huonosti.

En pysty olemaan ajattelematta sitä.

Olen yrittänyt kääntää saman asian niin, että on 20−30 prosentin mahdollisuus, että Laina selviää. Se kuulostaa jotenkin toiveikkaammalta.

Toisaalta, jos mahdollisuus saada juuri tämä vaikein leukemia on yhden suhde kuuteen miljoonaan, niin todennäköisyyksillä ei ole paljonkaan väliä.

Reilun puolentoista vuoden aikana Laina on ollut sairaalassa 244 yötä. Kun hän kuukausi sitten pääsi kotiin, sanoin, että hän saa ihan mitä vain, mikä on mahdollista järjestää.

"Isä, mennäänkö autopesuun?" Laina ehdotti.

Kun harjat pyörivät auton ympärillä, Laina seurasi hiljaa. Siinä me olimme ihan rauhassa, eikä kumpikaan lähtenyt sillä hetkellä minnekään.
Loppu on kaunis ja herkkä, mutta pohjavire on surumielinen. Lopetus jää avoimeksi, Lainan kohtalo ei ratkea vielä, vaan jäämme sietämään keskeneräisyyttä ja epätietoa.

Aika ajoin on oikein hyvä jättää lukijalle jutun päätteeksi epämukava olo.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Klikkiotsikot edistävät yhteiskunnan polarisaatiota

Lapsen ulkovaatteet likaantuivat päiväkodissa Helsingissä: Nyt vanhempi vaatii rahaa. Näin otsikoi Helsingin Sanomat verkkojuttunsa 11.11.2024. Otsikko antoi ymmärtää, että lapsen ulkovaatteet likaantuivat normaalissa päiväkodin toiminnassa ja että vanhemman vaatimus oli kohtuuton ja vailla perusteita. Tilaaja pääsi lukemaan jutun, josta selvisi, että päiväkodin eteiseen oli jätetty laatikko, josta oli vuotanut maalia lapsen vaatteille, ja että Helsingin kaupunki itse asiassa oli jo päättänyt maksaa huoltajalle korvauksen pilalle menneestä vaatteesta. Korvaus oli siis oikeutettu eikä tapahtuneessa ollut mitään kohauttavaa. Päivän edetessä otsikko muuttui muotoon Lapsen ulkovaatteet sotkeentuivat maalista päiväkodissa Helsingissä: Vanhempi vaati rahaa. Tällöin otsikosta sai tietää, etteivät vaatteet likaantuneet tavanomaisissa ulkoleikeissä. Väärinymmärtämisen mahdollisuuksia oli silti yhä. Vastaavia harhaanjohtavia otsikkoja julkaistaan eri medioissa päivittäin. Joskus ilmiöt vy...

Uskotko ihmeisiin?

Olin syksyllä 2015 kouluttamassa tarinallisen journalismin perusteita erään mediakonsernin työntekijöille. Tauolla vaihdoin muutaman sanan yhden toimituspäällikön kanssa. Hän kertoi, että heidän merkittävin kilpailijansa ei itse asiassa ollut toinen vastaava mediatalo, vaan sivusto Arvostettu.com. Nieleskelin kahviani hämmentyneenä. Arvostettu.com oli valmiiksi pureskeltuja tunnereaktioita tarjoava verkkosivusto, jonka otsikot olivat kohtuuttoman pitkiä ja kertoivat usein, monennenko vauvan kohdalla lukija purskahtaisi nauramaan tai mitä uskomatonta kuvaruudun vasemmasta reunasta pian tulisi. Sivusto aliarvioi lukijoiden älyllisen kompetenssin lohduttomalla tavalla, ja siitä huolimatta moni tolkullisena pitämäni ihminen jakoi sisältöjä somessa mielellään. Olin vuonna 2017 Informaatiolukutaidon päivillä keynote-puhujana. Kerroin puheessani edellisen anekdootin ja pohdin asiaa seuraavasti: On hyvin ymmärrettävää, että ihmisillä on kaipuu nähdä ja kuulla hellyttäviä ja positiivisia asioit...

Faktaa fiktion keinoin

Kertomuksellisessa eli tarinallisessa journalismissa kerrotaan todellisesta maailmasta käyttäen fiktiolle tyypillisiä kerrontakeinoja, kuten dialogia​, kohtauksia ja cliffhangereita. Tyypillisiä kertomuksellisuutta hyödyntäviä juttutyyppejä ovat esimerkiksi reportaasi ja henkilöjuttu.  Kertomuksellisen journalismin ensisijaisena tavoitteena ei ole tiedonvälitys​​, vaan elämysten ​tarjoaminen ja ymmärryksen lisääminen. Kun perinteinen uutinen nojaa ​ajatukseen objektiivisesta tiedosta, kertomuksellisessa journalismissa ymmärretään, että eri ihmisten tulkinnat samasta tapahtumasta voivat olla hyvinkin erilaisia ja silti kaikki totta. Tämä ei saa ​silti ​johtaa totuuden hylkäämiseen. Tarinalliseen juttuun ei saa keksiä sisältöä, vaan kaikkien tosina esitettyjen tapahtumien ​​on pidettävä paikkansa yksityiskohtia myöten. Fakta ei saa livetä fiktion puolelle.  Kertomuksellisista jutuista on yleensä löydettävissä voima ja vastavoima. Voima voi olla esimerkiksi kahden ihmisen väl...