Siirry pääsisältöön

Faktan ja fiktion nelikenttä

Käytämme faktan ja fiktion käsitteitä viittamaan yhtäältä sisältöön (tosi-epätosi) ja toisaalta muotoon (esim. kaunokirjallisuus-tietokirjallisuus). Olen käyttänyt pian kahdenkymmenen vuoden ajan faktan ja fiktion nelikenttää, joka havainnollistaa tekstien suhdetta faktaan ja fiktioon sekä muodon että sisällön näkökulmista.

Nelikenttää voi käyttää työkaluna, se on kehittyvä ja muuttuva. Tämä versio on julkaistu kirjassa Tietokirjallisuuden lajit ja rajat (Gaudeamus, 2023)

Kentän vasemmassa alanurkassa ovat tekstit, jotka sisältävät merkittävästi tarkistettuja tosiasioita ja jotka julkaistaan faktan lajityypissä. Esimerkkeinä on uutissähke ja luonnontieteellinen tutkimusraportti. Esimerkit ovat toki kovin laajat ja yleistävät, mutta palvelevat tässä kohtaa tarkoitusta.

Vastaavasti kentän oikeassa ylänurkassa on fantasia; tekstit, jotka sisältävät oleellisesti kuviteltua sisältöä ja jotka julkaistaan fiktiona. Vasemmassa alanurkassa ja oikeassa ylänurkassa vallitsee siis tavallaan harmonia.

Faktan ja toden kentässä on esimerkkinä myös historiantutkimus. Tilalla voisi olla joku toinenkin tieteenala. Olennaista tässä on, että tiede on luonteeltaan uudistuvaa ja itseään korjaavaa. Tiede on totta toistaiseksi. Kun uusi tieto kumoaa vanhan, vanha tieto siirtyy sisällöllisen epätoden puolelle, mutta se ei muutu muodoltaan fiktioksi.

Kentän yläosaan olen valinnut esimerkeiksi eläinfaabelit, joita käytettiin myöhäiskeskiajalla valtaapitävien kritisoinnin keinona. Eksplisiittinen kritiikki olisi ollut hengenvaarallista, mutta kun tunnetut henkilöt naamioitiin eläinhahmoiksi, pystyttiin viittaamaan kiertoteitse todellisuuteen.

Elänfaabeleiden alla on realistinen romaani, jolla oli 1900-luvulla poikkeuksellisen vahva asema suomalaisen kirjallisuuden kentällä. Väinö Linnat ja Laila Hietamiehet luettiin tarkalla silmällä ja totuudellisuuden vaatimuksella; vaikka hahmot olivat sepitettyjä, historian vaiheiden ja toimintaympäristöjen piti olla uskollisia reaalimaailmalle. Siksi realistinen romaani kurkistaa epistemologisen toden puolelle. Se on myös fiktion oikeus: fiktio voi sisältää referentiaalista sisältöä kärsimättä siitä. 

Toisaalta reaalimaailmassa voi syntyä kärsimystä, jos fiktio käyttää todellisuutta liikaa hyväkseen. Moni muistanee tapauksen, jossa Riikka Ala-Harjan sisko koki, että Ala-Harja oli käyttänyt hyväksi siskon perheen traagisia kokemuksia. Autofiktio on näinä aikoina suosittu laji, jonka etiikka nousee aika ajoin keskusteluun. Miltä tuntuu olla hahmo esimerkiksi puolisonsa kirjoittamassa autofiktiivisessä romaanissa? Mikä kaikki on kirjailijalle oikeutettua materiaalia, missä menee hyväksikäytön raja? 

Fiktion lajityyppi voi olla kirjoittajalle turva. Pohjalla voi olla tosielämään perustuva tarina, ja kertomuksen julkaiseminen kaunokirjallisuutena tietokirjallisuuden sijaan vapauttaa kirjoittajan täyttämään aukkoja mielikuvituksellaan ja kertomaan esimerkiksi asioita, jotka voisivat tuntua toden kontekstissa häpeällisiltä.

Jos fiktion lajityypissä julkaistussa tekstissä on faktuaalista sisältöä, fiktio ei kontaminoidu. Mutta toisin päin: jos faktan lajityypissä julkaistu ja faktaksi väitetty teksti sisältää keksittyjä, ei-referentiaalisia asioita, teksti siirtyy armotta epätoden puolelle, nelikentän oikeaan alakulmaan. Siellä ovat myös valeuutiset: disinformaatio ja misinformaatio, jonka massa vain kasvaa digitaalisessa maailmassamme.

Kentässä on jäljellä vielä narratiivinen journalismi. Se elää ja muuttuu ajassa, mutta sen perustavana ideana on kertoa tosimaailman tapahtumista hyödyntäen kaunokirjallisuudelle tyypilisiä kerronnan keinoja. Asetelmassa on lähtökohtainen jännite: kaunokirjalliset tekniikat houkuttelevat kirjoittajaa ylittämään valtuutensa. Siksi narratiivinen journalismi on vaativaa. Kirjoittajan on osattava yhdistää kaksi erilakista lajia siten, että kertomus on sekä esteettisesti ehyt että sisällöllisesti validi. Lukija on pidettävä kartalla, hänelle on annettava jokaisessa tekstissä riittävät työkalut, jotta hän voi asemoida tekstin sisällön ja muodon akseleilla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Klikkiotsikot edistävät yhteiskunnan polarisaatiota

Lapsen ulkovaatteet likaantuivat päiväkodissa Helsingissä: Nyt vanhempi vaatii rahaa. Näin otsikoi Helsingin Sanomat verkkojuttunsa 11.11.2024. Otsikko antoi ymmärtää, että lapsen ulkovaatteet likaantuivat normaalissa päiväkodin toiminnassa ja että vanhemman vaatimus oli kohtuuton ja vailla perusteita. Tilaaja pääsi lukemaan jutun, josta selvisi, että päiväkodin eteiseen oli jätetty laatikko, josta oli vuotanut maalia lapsen vaatteille, ja että Helsingin kaupunki itse asiassa oli jo päättänyt maksaa huoltajalle korvauksen pilalle menneestä vaatteesta. Korvaus oli siis oikeutettu eikä tapahtuneessa ollut mitään kohauttavaa. Päivän edetessä otsikko muuttui muotoon Lapsen ulkovaatteet sotkeentuivat maalista päiväkodissa Helsingissä: Vanhempi vaati rahaa. Tällöin otsikosta sai tietää, etteivät vaatteet likaantuneet tavanomaisissa ulkoleikeissä. Väärinymmärtämisen mahdollisuuksia oli silti yhä. Vastaavia harhaanjohtavia otsikkoja julkaistaan eri medioissa päivittäin. Joskus ilmiöt vy...

Uskotko ihmeisiin?

Olin syksyllä 2015 kouluttamassa tarinallisen journalismin perusteita erään mediakonsernin työntekijöille. Tauolla vaihdoin muutaman sanan yhden toimituspäällikön kanssa. Hän kertoi, että heidän merkittävin kilpailijansa ei itse asiassa ollut toinen vastaava mediatalo, vaan sivusto Arvostettu.com. Nieleskelin kahviani hämmentyneenä. Arvostettu.com oli valmiiksi pureskeltuja tunnereaktioita tarjoava verkkosivusto, jonka otsikot olivat kohtuuttoman pitkiä ja kertoivat usein, monennenko vauvan kohdalla lukija purskahtaisi nauramaan tai mitä uskomatonta kuvaruudun vasemmasta reunasta pian tulisi. Sivusto aliarvioi lukijoiden älyllisen kompetenssin lohduttomalla tavalla, ja siitä huolimatta moni tolkullisena pitämäni ihminen jakoi sisältöjä somessa mielellään. Olin vuonna 2017 Informaatiolukutaidon päivillä keynote-puhujana. Kerroin puheessani edellisen anekdootin ja pohdin asiaa seuraavasti: On hyvin ymmärrettävää, että ihmisillä on kaipuu nähdä ja kuulla hellyttäviä ja positiivisia asioit...

Faktaa fiktion keinoin

Kertomuksellisessa eli tarinallisessa journalismissa kerrotaan todellisesta maailmasta käyttäen fiktiolle tyypillisiä kerrontakeinoja, kuten dialogia​, kohtauksia ja cliffhangereita. Tyypillisiä kertomuksellisuutta hyödyntäviä juttutyyppejä ovat esimerkiksi reportaasi ja henkilöjuttu.  Kertomuksellisen journalismin ensisijaisena tavoitteena ei ole tiedonvälitys​​, vaan elämysten ​tarjoaminen ja ymmärryksen lisääminen. Kun perinteinen uutinen nojaa ​ajatukseen objektiivisesta tiedosta, kertomuksellisessa journalismissa ymmärretään, että eri ihmisten tulkinnat samasta tapahtumasta voivat olla hyvinkin erilaisia ja silti kaikki totta. Tämä ei saa ​silti ​johtaa totuuden hylkäämiseen. Tarinalliseen juttuun ei saa keksiä sisältöä, vaan kaikkien tosina esitettyjen tapahtumien ​​on pidettävä paikkansa yksityiskohtia myöten. Fakta ei saa livetä fiktion puolelle.  Kertomuksellisista jutuista on yleensä löydettävissä voima ja vastavoima. Voima voi olla esimerkiksi kahden ihmisen väl...